Hakkımızda

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Udma Peynir Müzesi Restoran; Gaziantep’in en eski ilk çifte hamamında komplike bir oluşumdur. Vizyon ve tasarım sahibi Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin’in önderliğinde 15.09.2023 tarihinde ziyaretçilere kapılarını açtı. Tarihi bir atmosfer içerisinde 38 çeşit serpme kahvaltı sunulmaktadır. 38 çeşit kahvaltı ürününün 28’i soğuk 10’u sıcak olmak üzere ekstra spesiyaller ve tecrübeli personeller ile hizmet verilmektedir.

Peynirin başlangıcı günümüzden 9 bin yıl öncesine tarihlenmektedir. Türkiye’ ye ait olan 160 çeşit peynir türü içerisinde Antep peyniri apayrı bir konuma sahiptir. Akabinde bu denli köklü ve değerli bir lezzetin dünyaya müze ve restoran aracılığı ile tanıtılması ehemmiyet arz etmektedir. Müze halk arasında ve kaynaklarda “Eski Hamam” ya da “Pazarcık Hamamı” diye geçmekte olup XIV. yüzyıla tarihlenmektedir. Tarihi bir atmosfer içerisinde Antep peynirinin tarihçesi ziyaretçilerimize oda oda aktarılmaktadır. Tescili alınmış olan Antep Peyniri ile ilgili olarak simülasyon gösterisi mayalama unsurları, kaplar ve Antep peynirlerinin maketleriyle ziyaretçileri ağırlamaktayız. Öyle ki müzeler şehri diye anılan Gaziantep, Gastronomi anlamında açmış olduğu müzelerle dünyada önemli bir örnek şehir statüsündedir. Udma Peynir Müzesi & Restoran bu bakımdan ayrıca görev yüklenmiştir.

Her ay yapılan Peynir yapım atölyeleri ile katılımcılara peynir yapım aşamaları aktarılarak geçmişten günümüze sofralarına peynirin geliş aşaması ve sürdürülebilirliği arttırılmaktadır.

Yapı içerisinde bulunan markette ise misafirlerimize kahvaltıda sunulan her ürünün satışı yapılmaktadır. Belediye’ye ait olan üretim tesislerinde tamamen doğal ve katkı maddesi olmadan üretilen ürünler uygun fiyatlar ile satışa sunulmuştur.

Müzemizin adı Udma Peynir Müzesi ve Restoran olup Udma kelimesi Kâşgarlı Mahmud’un Divânu Lügat-it Türk eserinde geçmektedir. Kâşgarlı Mahmud, Karahanlı Devleti’nde yaşamış olup devletin resmi dili Türkçe’ dir. Eserini kaleme aldığı 1074-1075 yıllarında Türkçe’nin Arapçadan üstün olduğunu ispatlayabilmek için Divânu Lügat-it Türk adlı sözlükte her kelimeye bir mana katmıştır. Sütü mayalamak yerine sütü uyutmak: Udhıtma-Udma kelimesini kullanmıştır. Müze & Restoranımızın ismi oldukça manidar olup bin yıllık Türkçe bir kelimedir.